Att välja rätt golv

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Valet av golv är inte alltid det lättaste, Det är många frågor som måste tänkas över noga när man skall välja golv. Vilket rum skall golvet ligga i? Hur ser huset och underlaget ut? Det handlar även om pris och kvalitet, och att hitta det golv som passar just din budget och din inredningsstil.

 

Renovering eller nybygge?

   Bygger ni ett helt nytt hus eller är det ett hus som ska renoveras? Förutsättningarna för valet av olika golvtyper påverkas naturligtvis av vilket utgångsläge man har. I ett helt nytt hus kan man utgå från det golv man tycker är vackrast, utan att behöva ta hänsyn till vad som finns i andra rum. Underlaget kan också anpassas efter det golv man väljer. Vid renovering kan valet begränsas av vad som tidigare fanns i huset.

 

Husets personlighet


   Vad är det för typ av hus som golvet skall ligga i? När är huset byggt? I ett gammalt hus från sekelskiftet finns helt andra förutsättningar än i ett modernt hus byggt under senare tid. Det kan ju faktiskt vara så att golvets utseende anger tonen för hela inredningen och färgsättningen av rummet.

Genom att ta hänsyn till husets stil, och kombinera det med din inredningsstil, gör du det rätta valet.

 

Familjen


   Hur ser familjen ut? Hur många är ni? Finns det husdjur i familjen? En stor familj med flera småbarn ställer större krav på slitstyrka och hållbarhet än vad ett äldre par utan barn i huset gör. Hos en barnfamilj bör golvmaterialet vara lättstädat och tåla hårda tag från grusiga skor till kladdiga fingrar. Eller så kanske man först lägger in ett billigare golv som får slitas under några år, för att sedan när barnen växt upp satsa på ett dyrare och exklusivare golv.


Miljön

Vi blir alltmer miljömedvetna och väljer i större utsträckning material som tillverkats på ett miljövänligt sätt. Kanske kan det vara värt att tänka om vid valet av golv, och välja ett material som inte förstör vår natur? De flesta tillverkare av golv redogör för vilka material som använts.