Golvslipning

 

Vi slipar och behandlar alla slags, trägolv, parkettgolv trappor och trösklar enligt era önskemål. Vi använder vattenbaserade miljövänliga lacker och golvoljor från bla Osmo och Casco. Bona
I vårt visningsrum har vi prover på olika träslag och ytbehandlingar. Detta för att underlätta för er att välja det som passar er smak och inredning.  

 

När bör golvet slipas?

 Alla träslag går att slipa och ytbehandlas, d v s trägolv, parkettgolv och lamellgolv som har några milimeters slityta.

Ett golvs hållbarhet beror mycket på den grad av slitage som det utsätts för. Många golv går att slipa och omlackera så att de får en ny fräsch och tålig yta. Ibland är golvet dock för slitet för att en omslipning ska vara lönsam, då kan någon av våra golvläggare lägga in ett nytt golv åt er.  Vi kan även hjälpa till med reparation av ditt parkettgolv, t ex vid mindre vattenskador eller punktskador, men i regel vid dessa fall brukar vi rekommendera en omslipning i samband med reparationen för att helt få bort skadan. 

 

Vilken ytbehandling ska man välja?

Ur hållbarhetssynpunkt är det inte bara valet av tjocklek eller träslag som är avgörande. Vilket slag av ytbehandling man väljer är också av största vikt. Många av oss drömmer om ett gammaldags skurgolv i Carl Larsson-stil, men vill samtidigt ha ett lättskött golv. Det går faktiskt att kombinera idag!


Lutbehandla trägolv

Vill man ha ett ljust golv kan man lutbehandla golvet innan ytbehandling. Lutbehandlingen bleker golvet och förhindrar att träet gulnar när det åldras. I utrymmen med lättare slitage kan man välja att behandla golvet med en kombination av lut och såpa för att få fram effekten av ett gammaldags skurgolv.


Ett såpbehandlat golv är vad många menar när det pratar om just "skurgolv". Förr fanns Det inget annat sätt att behandla golv med än just såpa. Ett golv som såpbehandlas är mer ömtåligt de första åren och är inte heller att rekomendera i ofentliga miljöer med hårt slitage. Det tar nämligen några år innan golvet är mättat med såpa och fått den yta som eftersträvas. Är man beredd att vänta denna tid, och tar väl hand om golvet, får man till slut ett lättskött golv med en vacker grå nyans, patina och charm.

 

Olja trägolv

För ytor med större slitage, som t ex i kök eller hall, rekommenderas olja som ytbehandling. Oljan tränger ner på djupet och stabiliserar golvet, samtidigt som det låter golvet andas bättre än ett lackat golv. En stor fördel med golv som behandlats med olja är att det har förmågan att "reparera" sig själv. Mindre repor och tryckskador reser sig igen när man torkar med fuktig trasa. 



Alla trägolv kan oljas, och inte bara golv av furu som tidigare var det vanligaste. En stor fördel med ett oljebehandlat golv är att det är lätt att reparera. Vid normalt slitage och grunda repor i golvet, räcker det oftast att göra rent golvet med en polermaskin för att få bort gammal smuts i ytskiktet. Lägg sedan på ett nytt lager med olja, och golvet är som nytt!

 

Lacka trägolv

Lackade golv lättskötta och har den fördelen att när väl det sista lagret har torkat så är golvet klart för användning och behöver ingen efterbehandling. Ett slitet lackgolv renoveras genom slipning, varefter det lackas tre gånger. Under senare år har dock många tröttnat på sitt lackade trägolv, och vid renovering slipat bort lacken för att istället behandla med olja för att få fram en mer levande träkänsla. Om detta är en tillfällig trend återstår att se. Lacken har trots allt vissa fördelar och fungerar vid lättare slitage som ett extra "slitskikt". En nackdel är dock att ett lackat golv förlorar sitt elasticitet och kan inte längre reparera sig själv vid tryckskador och repor. Enda sättet att reparera är att slipa bort skadorna och lägga på ett nytt lager lack.

På lamellgolv är lack fortfarande den vanligaste ytbehandlingen eftersom det hjälper till att göra golvytan hård och slitstark. Detta extra "slitskikt" är av betydelse då lamellgolv har ett tunnare skikt av slipbart trä än vad massiva golvbrädor har.